Kris Peeters opent de Week van het Microkrediet

Kris Peeters, Vice-eersteminister en Minister van Werk, opende de Week van het Microkrediet in Antwerpen. Samen met heel wat genodigden, micro-ondernemers, en andere gasten was de Vice-eersteminister te gast bij  Troy, een eethuis met mezze en grill gerechten in Antwerpen.

Na de verwelkoming door Luc Haegemans (voorzitter microStart) en Prof. Antoon Vandevelde (voorzitter Hefboom) vond een panelgesprek plaats met Caroline en Nancy Lembe, Muataz Al Zaim, micro-ondernemers en met Karel Van Eetvelt (UNIZO), Fons Leroy (VDAB) en Hermans Daems (BNP Paribas Fortis). Moderator Annabelle Van Nieuwenhuyse leidde het gesprek in goed banen. Onze micro-ondernemers hadden het over de drempels die ze moesten overwinnen om te starten als ondernemer. Zo vertelde Muataz hoe hij als vluchteling uit Syrië in België terechtkwam, in een recordtempo Nederlands leerde en zo snel als mogelijk als ondernemer wou starten. Verschillende organisaties hebben hem daarbij geholpen. Lees het verhaal van Muataz.

Karel Van Eetvelt, Fons Leroy en Herman Daems legden uit waarom sommige drempels soms nodig zijn. Daarnaast hadden ze het over heel wat initiatieven die ondernemers helpen om de stap naar ondernemerschap ook effectief te zetten.

Speciale aandacht ging naar de zogenaamde ‘Springplank voor Zelfstandige’. Die maatregel laat werkzoekenden toe om gedurende twaalf maanden en onder bepaalde voorwaarden hun werkloosheidsuitkering te behouden, terwijl ze daarnaast zelfstandige in bijberoep zijn. Op die manier krijgen ze de kans om zelfstandig ondernemer te worden. De Week van het Microkrediet 2017 wil die nieuwe regelgeving bij iedereen bekendmaken.

Om het microkrediet beter bekend te maken, organiseert microStart sinds 2012 – en sinds 2015 in samenwerking met het Impulskrediet van Hefboom – de Week van het Microkrediet. De slogan van deze zesde editie is “microkrediet, macro-effect”. Daarmee zetten de organisatoren de positieve effecten van microkredieten – professionele leningen in combinatie met begeleiding op maat – nog eens extra in de verf. Microkrediet verlaagt immers de drempel tot ondernemerschap voor wie meer ondernemingszin dan geld heeft. Het is een economische katalysator die een positieve spiraal op gang brengt, niet alleen voor de startende ondernemer, maar ook voor de hele maatschappij (oprichting van nieuwe bedrijven, extra werkgelegenheid …).

“Met Hefboom bieden we een gevarieerd aanbod op vlak van managementadvies, dienstverlening en financiering aan voor sociale en duurzame projecten en ondernemingen. Onze microkredieten bieden de mogelijkheid aan kansengroepen om te ondernemen. In vele gevallen bieden ze de kans om uit een negatieve sociale spiraal te stappen. Dat past perfect binnen onze ambitie om met Hefboom mee te bouwen aan een sociale en duurzame samenleving. De Week van het Microkrediet brengt dat maatschappelijk belang van microkredieten onder de aandacht. Daarom zetten we met Hefboom dan ook graag mee onze schouders onder dit initiatief.”

Dirk Dalle, gedelegeerd bestuurder en directeur van Hefboom

De Week van het Microkrediet loopt van 20 maart tot en met 24 maart in heel het land. Er worden tientallen activiteiten (opendeurdagen, workshops, kennismakingsmomenten, thematische events …) georganiseerd in heel België, om iedereen met plannen voor een eigen zaak over de streep te trekken.

Het hele programma is te vinden op www.weekvanhetmicrokrediet.be