Unizo, van persoonlijk ondernemersadvies tot belangenbehartiging

Unizo MicrokredietUNIZO is de grootste ondernemersorganisatie in Vlaanderen en Brussel. Ondernemers kunnen er terecht voor persoonlijk advies via de gratis UNIZO ondernemerslijn. Met publicaties zoals ZO magazine, de adviesbrief, de website en de maandelijkse pockets informeert UNIZO ondernemers en over ondernemerschap. Daarnaast heeft de ondernemersorganisatie heeft een aanbod van infosessies, cursussen en events. UNIZO biedt ook een groot ondernemersnetwerk en behartigt de belangen van ondernemers, zelfstandigen en vrije beroepen. UNIZO is lokaal verankerd en is zo ook actief in de provincie Limburg. 

Collega Karen heeft regelmatig overleg met Wendy van Essen. Wendy is adviseur starters bij UNIZO Limburg. Met de hulp van adviseurs zoals Wendy zetten ondernemers (in spé) ideeën om in concrete ondernemingsplannen, zowel inhoudelijk als financieel.

Kan elke startende ondernemer bij jullie aankloppen, of hebben jullie een focus op bepaalde doelgroepen? 

Bij ons kan elke startende ondernemer terecht. Wij hebben geen voorkeur voor bepaalde doelgroepen. Er is slechts één rode draad: wij helpen eigenaar-ondernemers. Met andere woorden: mensen die met hun eigen centen ondernemen. Wie zijn de mensen die bij ons aankloppen? Een aantal jaar geleden zijn in onze provincie wat grote bedrijven gesloten. Denk maar aan Ford in Genk. We merkten dat een aantal mensen dat collectief ontslag als een opportuniteit zagen om eens werk te maken van het idee waar ze al langer mee in hun hoofd zaten: zelfstandig ondernemer worden. Zo hebben we een aantal ex-medewerkers van Ford begeleid naar het ondernemerschap. Daar blijft het uiteraard niet bij. We merken dat ondernemen opnieuw hip is. Dat zien we bijvoorbeeld aan de interesse van jongeren en studenten om een eigen onderneming op te starten. Maar we krijgen ook werknemers en zelfs gepensioneerden over de vloer met een vraag om begeleiding.

Hoe gaat het dan concreet in z’n werk, een ondernemer die bij jullie aanklopt , wat mag hij/zij verwachten?

We vertrekken steeds van de concrete situatie en vragen van de klanten. We bieden tweewekelijkse infosessies over algemeenheden zoals het sociaal statuut van zelfstandigen,  aanvraagvoorwaarden, financieringsmogelijkheden,…

Anderzijds bieden we begeleidingen op maat. Bij pre-starters helpen we bij de opmaak van hun businessplan en doen we een haalbaarheidscheck, want een creatief en boeiend idee gaat niet altijd gepaard met een schitterende businesscase.

Voor ondernemers die al even bezig zijn bieden wij een klankbord op vlak van organisatie, marketing, prijszetting,…

Als laatste merken we ook een grote behoefte aan financiële begeleiding bij pre-starters en ondernemers. Via ons GO4Finance traject begeleidingen we hen bij het in kaart brengen van hun financieringsbehoefte en gaan we op zaak naar alle financieringsvormen voor hun project.

Hoe duur of goedkoop zijn jullie ?

Of je een prijs hoog of laag inschat, hangt af van wat je er voor in ruil krijgt. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat UNIZO ondernemers tegen een heel schappelijke prijs vooruit kan helpen. Zo bedraagt de prijs van een gemeenschappelijke infosessie bijvoorbeeld 25 euro per persoon. Voor begeleidingen op maat moet je rekenen op 150 euro voor een businessplanbegeleiding en 242 euro voor een klankbord of financiële begeleiding. Je kan alles terugvinden via www.unizo.be/begeleidingen

Een idee hebben is één ding, de uitwerking tot een onderneming is nog iets anders. Merk je dat er typische valkuilen zijn, of moeilijkheden waarmee een startende ondernemer worstelt bij de uitwerking van z’n plannen?

Veel mensen hebben wat angst om de sprong te wagen. Ze hebben moeite om hun financiële zekerheid en hun sociaal vangnet los te laten. Daarnaast zien ze vaak door het bos de bomen niet meer. Ze worden overspoeld met informatie. Op het internet vind je zo veel, dan sommigen gewoon niet goed weten waar en hoe ze er aan moeten beginnen.

We merken ook dat alles vaak snel moet gaan. In eerste instantie gaan de vragen over verzekeringen, financieringen, een financieel plan, … maar als we dan dieper ingaan op het idee, zoals marktanalyse, organisatie ed., zijn dit juist de dingen waar ondernemers in spé nog niet voldoende bij stilgestaan hebben.  Termen als missie, visie en strategie van de onderneming klinken heel vaag. Dan is het niet mogelijk om een correct financieel plan op te maken. Eerst moet de inhoud en de organisatie vaneen onderneming worden bepaald. Dan kan je verder.

Opstarten met voldoende startkapitaal is een must, maar niet alle kredietinstellingen staan te springen om start-ups te financieren. Een starter heeft vaak nog niet veel bewezen. Er zijn weinig cijfers waarop de kredietverlener zich kan baseren. Als gevolg daarvan kloppen heel wat starters bij UNIZO Limburg aan voor hulp bij het aanvragen van een Startlening+ van het Participatiefonds Vlaanderen. Daarnaast verwijzen we ook vaak door naar Impulskrediet.

Wat zijn volgens jou  de belangrijkste kenmerken waaraan een kandidaat-starter moet voldoen om een goede kans op slagen te hebben ?  

Het is belangrijk dat de motivatie voor de stap naar het ondernemerschap juist zit. Zo is  bijvoorbeeld geen werk vinden, absoluut niet de juiste argumentatie om zelfstandig te worden. Ondernemen moet starten vanuit een passie. Want ondernemen is een weg met vallen en opstaan. De belangrijkste competenties voor een ondernemers zijn dan ook doorzettingsvermogen, flexibiliteit, commercieel inzicht, inzicht hebben in de markt en open staan voor samenwerkingen.

Gezien de veelzijdigheid aan vragen  die aan bod komen, kan ik me voorstellen dat de kennis van een coach zeer breed moet zijn. Hoe gaan jullie daarmee om? Werken jullie ook samen met andere expertisepartners?  

Als adviseur krijgen we inderdaad veel en uiteenlopende vragen. Je kan ons vergelijken met een huisarts, die algemene kennis over ondernemerschap heeft.. Wanneer er een specifieke expertise vereist is, verwijzen we graag door naar onze expertisepartners.

Hoe kunnen kandidaat-ondernemers het beste contact met jullie opnemen? Kan men altijd bij jullie binnenspringen, of doen ze dat best digitaal, wat raad je aan?

Wij werken enkel op afspraak. Maar bel ons gerust op 011 26 30 96, we kijken graag wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Hartelijk dank voor het gesprek, Wendy. Is er nog een ‘ultieme tip’ tip die je wil meegeven aan een startende ondernemers?

Start met voldoende startkapitaal. Neem voldoende tijd om alles uit te zoeken en voor te bereiden en laat je hiervoor ondersteunen door mensen met kennis van zaken. De zaken die je niet hebt onderzocht, komen sowieso nog wel op je pad, maar eenmaal opgestart zal al de tijd die je er dan dient in te steken, je geld kosten…

Meer informatie over de werking en het aanbod van Unizo vind je op hun website.

Interesse in een Impulskrediet om te starten met je eigen zaak? Ontdek ons aanbod.