Een ondernemingsplan opstellen
Wil je starten met je eigen zaak of heb je groeiplannen? Dan is een ondernemingsplan cruciaal. Denk vooraf goed na over alle mogelijke facetten van je zaak. Het helpt je om je plannen om te zetten in concrete acties. Een goed onderbouwd ondernemingsplan of businessplan staat ook stil bij de mogelijke uitdagingen op jouw pad, en hoe je daarop een antwoord kan bieden. Zo sta je sterker aan de start van jouw ondernemersavontuur.
De bouwstenen van een ondernemingsplan
Elke onderneming die met een nieuwe activiteit start, moet over een ondernemingsplan beschikken. Dat is een document waarin je informatie geeft over jouw ondernemersidee. Je beschrijft wat je bedrijfsdoelstellingen zijn en hoe je die wil realiseren. Het is niet alleen een leidraad voor je eigen bedrijfsvoering, maar ook een instrument om eventuele investeerders of financiers te overtuigen om te investeren in jouw zaak.
Er zijn op het internet verschillende templates voor een ondernemingsplan te vinden. En ook al zijn er soms verschillen in de uitwerking, de essentiële bouwstenen zijn telkens dezelfde.
- Omschrijving van het ondernemersidee
- Bedrijfsgegevens, vorm en sociaal statuut
- Missie, visie en strategie
- Marktanalyse
- Marketingplan
- Financieel plan
Ook bij Impulskrediet hebben we een eigen sjabloon voor zowel het ondernemingsplan als financieel plan. Bij elk van de bouwstenen krijg je extra uitleg bij de vragen die je jezelf moet stellen. Wil je zelf een Impulskrediet aanvragen? Dan moet je sowieso beide documenten invullen als basis voor jouw aanvraag. Je kan de sjablonen voor het ondernemings- en financieel plan hier downloaden.
Begin met jezelf enkele vragen te stellen
Om je ondernemersidee scherper te krijgen, kan je jezelf een aantal vragen stellen. De antwoorden daarop vormen de basis voor je ondernemingsplan.
- Waarom wil je ondernemer worden, wat is je verhaal?
- Welk product of welke dienst wil je aanbieden?
- Binnen welke markt wil je actief zijn en wat is er specifiek aan die markt?
- Wie is je doelgroep en hoe wil je hen bereiken?
- Wie zijn je concurrenten en hoe zal jij onderscheidend zijn?
- Via welk kanaal wil je verkopen?
- Welke prijs hanteer je en hoe verhoudt die prijs zich tot je concurrenten?
- Hoe zal je het product of dienst promoten?
- Hoe zal jouw onderneming georganiseerd zijn?
- Hoe ziet je financieel plan er uit? Hoeveel verkopen zal je realiseren en welke kosten staan daar tegenover?
Extra hulp nodig?
Er zijn tal van organisaties die jou bij kunnen staan bij het maken van je ondernemingsplan. Neem contact met ons op om te bespreken welke van onze partners jou het beste kan helpen.
Wil je weten hoe je een succesvolle kredietaanvraag kan indienen? In dit artikel zetten we alle noodzakelijke elementen op een rijtje en geven we enkele tips.