Interview met Impulskrediet partner 1819

Waar kun je als ondernemer in Brussel terecht met al je vragen over ondernemen? Katia Brouwers – werkzaam bij 1819 vertelt ons alles over het contactpunt voor de Brusselse ondernemers.

Ben je ondernemer in Brussel en heb je een vraag over ondernemen? Dan bel je ons!

1819 werd elf jaar geleden opgericht in het toenmalige agentschap voor de Brusselse bedrijven naar analogie van het nummer in Vlaanderen 1700. Ons doel is ten eerste dat het telefoonnummer van 1819 blijft hangen bij de ondernemer. Als eerstelijns informatiedienst is het onze hoofdtaak om hen op de hoogte te stellen waar zij terecht kunnen met al hun vragen. De Waalse tegenhanger van 1819 is 1890.

Wij zijn er voor iedere Brusselse ondernemer

1819 is er voor Brusselse ondernemers in alle 19 gemeenten van het gewest. Of je nu inspiratie zoekt om te ondernemen, startende ondernemer bent of een gevestigde ondernemer bent. Bij 1819 staan we iedereen te woord met vragen over ondernemen.

We maken deel uit van Hub.brussels: het Brussels agentschap voor de ondersteuning van het bedrijfsleven. 1819 doet enkel aan informeren en oriëntatie. Hub.brussels doet de volgende stap: de begeleiding van ondernemers en nog veel meer.

1819 – Eerstelijns contactpunt

De insteek van 1819 is om bereikbaar te zijn voor alle vragen: het informeren en oriënteren van ondernemers is onze hoofdtaak. Wij hebben niet alle antwoorden. Maar verwijzen door naar 1 van onze 100-tal bedrijfsondersteunende partners. Zowel privé als publiek, partners van ons die verder kunnen helpen.

Er wordt ontzettend veel gedaan in Brussel en heel veel instellingen kunnen ondernemers helpen. Een belangrijke taak is om op de hoogte te blijven van alle diensten die aangeboden worden. Zodat wij door kunnen verwijzen naar de juiste partner. Dit varieert van: de lokale economie loketten, Finance & invest.brussels voor financiering en onder andere ook Impulskrediet voor microfinanciering.

Het is onze missie om zichtbaarheid te geven aan alle organisaties die ondernemers begeleiden. Maar ook onze taak om de missie van deze organisaties naar voren te brengen.

“Wij maken het complexe landschap aan instellingen overzichtelijker
– want het zijn er ontzettend veel.”

Veelgestelde vragen

De vragen die 1819 ontvangt variëren van zaken als: welke administratieve zaken moet ik in orde brengen, waar kan ik terecht voor financiering als de bank mijn idee niet wil financieren? Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen. Of als ze nog geen ondernemingsidee hebben maar wel met vragen zitten rond het ondernemerschap. Mensen bellen ons ook voor inspiratie en vragen dan waar mogelijk toekomst in zit.

We ontvangen ook vragen van mensen die werkloos zijn en willen starten met ondernemen. Over dit onderwerp geven we ook webinars. Zoals: wat zijn de mogelijkheden om te starten zonder teveel risico’s. Welke premies zijn er? Hoe te beginnen als zelfstandige en wat houdt dat in? Etcetera.

50% van de vragen die wij ontvangen komen van bestaande ondernemers

50% van de vragen die wij ontvangen komen van bestaande ondernemers. Over o.a.; verzekeringen, de boekhouding, innovatie, stedenbouw of het hoe en wat van een bedrijfsovername. Onderwerpen die vaak aan bod komen zijn:

We zijn er dus niet alleen voor de standaard vragen zoals: hoe schrijf je een businessplan? Je kunt voor veel meer bij ons terecht. Wat speelt er op dit moment bijvoorbeeld in een bepaalde sector? Houdt altijd onze nieuwsbrief in de gaten voor inspiratie.

“Het is een bekend probleem bij ondernemers dat ze het te laat aangeven wanneer het niet goed gaat.”

Ook het centrum voor ondernemers in moeilijkheden is een belangrijke partner. Vaak komen mensen hier pas terecht als zij al in de moeilijkheden zitten. Je kunt dit het beste voor zijn. Ons netwerk is belangrijk om ondernemers steeds goed verder te kunnen helpen.

1819 – het contactpunt voor Brusselse ondernemers over Corona

Tijdens Corona was het niet evident om alle vragen van ondernemers te beantwoorden. 1819 is ook het contactpunt over Corona voor Brusselse ondernemers. Hiervoor werken wij nauw samen met de Brusselse administratie die de premies uitbetaald. We hebben zelf geen toegang tot de dossiers. Maar helpen met alle stappen van de aanvraag van de premies. En leggen precies uit wat je kan doen om een premie te bekomen.

Als er iets verkeerd loopt denken wij mee over een mogelijke oplossing. Tijdens de Corona epidemie gingen zijn we van 8.000 oproepen per jaar naar maar liefst 40.000 oproepen in een paar maanden tijd.

We willen vooral goed bereikbaar zijn

We maken gebruik van meerdere kanalen om vragen te beantwoorden. En willen vooral goed bereikbaar zijn. Zo hebben we nu ook een chatbot op onze website. En gebruiken wij standaard antwoorden op vragen die we veel ontvangen via de mail. Over de corona premies bijvoorbeeld. We moeten wel eens iets opzoeken en weten natuurlijk niet altijd alles. Maar raden vooral aan om ons te bellen.

Met een mobiel infopunt – de infobus – trekt 1819 door Brussel. Hier kun je met een adviseur spreken. Het reguliere infopunt is door corona momenteel dicht.

1819 maakt je wegwijs

Mijn.businessplan.Brussels: volledig, online en gratis

Op de website van 1819 vind je ook verschillende gratis tools. Zoals een tool waarmee je een businessplan op kunt stellen. Hier kun je, na het invullen, zelfs mee naar de bank. En als je niet wilt bellen kun je ook gebruik maken van de tool: Wie kan helpen op de website. Je kunt hier ook alle organisaties vinden die ondernemers helpen. Impulskrediet staat hier ook vermeld. Hier staat ook of het aanbod of de dienst betalend is. En in welke talen de diensten beschikbaar zijn.

De gratis academy van 1819

We organiseren ontzettend veel Webinars en presentaties via de 1819-academy. Als ondernemer kun je hier elke dag wel drie dingen volgen. Veel is wel in het frans, dat besef ik. Maar dat is wel de realiteit in Brussel. De meeste mensen die ons bellen zijn Franstalig. Maar we hebben altijd mensen die ondernemers in het Vlaams of Engels te woord kunnen staan. Ben je geïnteresseerd in de academy? Stuur dan een mailtje naar ndillens@1819.brussels om op de hoogte gehouden te worden van toekomstige events.

Onze diensten en evenementen zijn in principe altijd gratis. Indien dit niet het geval is of als wij doorverwijzen naar een partner die betalend is, dan geven wij dit duidelijk aan. Binnen 1819 is het beleid om alle evenementen en themaweken samen met partners te organiseren. Dan schrijven we hen allemaal aan om hen in de picture te kunnen zetten. We zijn echter geen netwerk organisatie. Ons doelpubliek bestaat uit de ondernemers zelf.

Als we een webinar organiseren is er meestal ook een netwerk evenement. Zodat ondernemers de adviseurs van onze partners kunnen ontmoeten. En contacten met elkaar kunnen leggen. De Kamer van Koophandel focust op het netwerken bevorderen onder ondernemers.

Informeer je en laat je begeleiden

Wat zou je ondernemers in Brussel nog mee willen geven? Er zijn veel initiatieven die het toelaten om jouw ondernemingsidee uit te testen: bijvoorbeeld als het om een winkelconcept gaat – een plek waar je in real-time je winkel of horeca concept uit kan testen. Maar ook: informeer je en laat je begeleiden. Er is genoeg mogelijk om hulp te krijgen.

En als je niet weet waar je terecht kan met je vragen: dan bel je ons! Schrijf je zeker in voor de nieuwsbrief van 1819 om op de hoogte blijven van alle activiteiten die worden georganiseerd!