In gesprek met kredietconsulent Jan Moeyaert
“De balans vinden tussen mensen kansen geven en hen beschermen”
Impulskrediet helpt ondernemers die moeilijk of geen toegang hebben tot bankfinanciering. Zij kunnen een microkrediet aanvragen voor een eigen zaak. Kredietconsulent Jan Moeyaert ging begin 2023 aan de slag bij Hefboom. Op het einde van een goed gevuld jaar blikt hij tevreden terug. Hij kon al heel wat ondernemers op weg zetten met een microkrediet.
Ethiek voorop
Jan werkte voor verschillende financiële instellingen, was een paar jaar zelfstandig reisorganisator en woonde enkele jaren in het buitenland. Een boeiend parcours dat hem begin dit jaar bij Hefboom en Impulskrediet bracht. “Ik ben na mijn studies bedrijfsmanagement eerder toevallig in de bankwereld terecht gekomen. Eerst geruime tijd in de reguliere banksector. Maar dat kon ik steeds minder vereenzelvigen met mijn eigen waarden. Zoals velen had ik echter lang het idee dat het niet anders kan dan hoe ze het daar aanpakken.”
“Maar het kan wél anders. Na mijn terugkeer uit het buitenland kon ik aan de slag bij NewB, een Belgische coöperatieve voor ethisch en duurzaam bankieren. Omdat ik eerder ook al bij Triodos werkte, wist ik dat het mogelijk was om vanuit een andere visie met geld om te gaan. En dat ethische aspect werd ook voor mij steeds belangrijker. Jammer genoeg is het verhaal van NewB eerder dit jaar gestopt. Gelukkig kon ik direct erna starten bij Hefboom en werd ik kredietconsulent voor Impulskrediet.”
Voor kwetsbare ondernemers
Daar merkte Jan snel dat de doelgroep voor Impulskrediet anders is dan de reguliere financieringen van Hefboom. “Bij Hefboom gaat het om bedrijven en organisaties uit de sociale economie. Bij Impulskrediet is dat ruimer: ondernemers uit allerlei sectoren die geen financiering krijgen bij reguliere banken kunnen bij ons terecht. We krijgen dan ook veel uiteenlopende aanvragen binnen. Zowel een kapper, autohandelaar als iemand die een webshop wil starten.”
Hoe gaat het dan concreet in zijn werk? “Eerst bekijken we grondig het financieel plan en het ondernemingsplan”, legt Jan uit. “Zo komen we te weten of de aanvraag financieringsvatbaar is. Vervolgens doen we een online intakegesprek. Aansluitend doen we een kredietanalyse en stellen we een dossier op voor het Kredietcomité. De aanvragen die daar worden goedgekeurd krijgen via een Impulskrediet van maximaal 25.000 euro de mogelijkheid om te starten met hun activiteit. Goedgekeurde projecten kunnen ook beroep doen op gratis begeleiding en coaching.”
Met steun van de overheid
Impulskrediet krijgt steun van de Vlaamse overheid, met een cofinanciering van 50% van elk krediet vanuit het Sociaal Investeringsfonds. Jan verduidelijkt de achterliggende doelstelling: “Het idee is om op die manier aan jobcreatie te doen. Onderzoek heeft aangetoond dat elk microkrediet gemiddeld voor 1,6 mensen werkgelegenheid creëert. En op die manier wordt er ook minder beroep gedaan op sociale uitkeringen.”
Is die overheid ook betrokken bij de aanvragen? “Nee, dat niet. Er is een kader vanuit de overheid, maar de dossiers worden door ons zelfstandig behandeld. Mijn collega Mike en ik vormen een klein team van twee kredietconsulenten en we verdelen de aanvragen onder elkaar. We krijgen héél veel aanvragen binnen, maar die leiden niet allemaal tot een dossier. Er zijn er ook die niet levensvatbaar blijken.”
Het verhaal is dus niet altijd positief, benadrukt Jan. “De ingesteldheid van de aanvrager is heel belangrijk. Het vergt altijd tijd en engagement om een realistisch dossier uit te werken. En er zijn altijd risico’s: er zijn ondernemers die naderhand falen of problemen hebben met de terugbetaling. Maar we zijn heel flexibel, ook als het fout loopt.”
Volop kansen geven
Elk jaar worden zo’n 60 à 70 dossiers aan het Kredietcomité voorgesteld. “Er zijn elk jaar veel meer aanvragen, maar er zijn er ook best veel die niet tot een dossier leiden. Door de grondige controle van de aanvragen en onze begeleiding worden die dossiers die we uiteindelijk naar het Kredietcomité brengen meestal ook goedgekeurd.”
“Het is belangrijk om de balans te vinden tussen mensen kansen geven en hen beschermen tegen zichzelf en een uitgebreide schuldenlast. We moeten grenzen trekken. Als een project niet realistisch is, zeggen we dat ook. Maar langs de andere kant luisteren we altijd naar het volledige verhaal van de klant. Bij ons ben je geen nummer, maar een persoon. Daar steken we echt veel tijd in en dat maakt ons fundamenteel anders dan sommige banken.”
Maatschappelijke meerwaarde
De nood aan financieringsvormen zoals Impulskrediet is groot, zeker in de huidige economische context. “We werken soms met mensen die niet zo geletterd zijn of de vaardigheden hebben om met een onderneming te starten. Impulskrediet is dan vaak de laatste kans om hun droom waar te maken. Door die persoonlijke begeleiding kunnen we hen dan toch op weg zetten. En als we het zelf niet kunnen, sturen we hen door naar gespecialiseerde organisaties zoals het Starterslabo. Dan kunnen ze daar eerst een starterstraject volgen.”
Komen er dan in de toekomst meer van dergelijke initiatieven? Dat zien Jan niet direct gebeuren. “Er zit niet direct uitbreiding aan te komen. De vraag is ook in welke mate de overheid in het huidige klimaat van besparingen hier nog extra wil op inzetten.”
Na de werkuren
Als de dossiers even opzij mogen, zoekt Jan graag de rust op. “Ik hou van in de natuur zijn en van wandelen. Mijn reiservaringen hebben me geleerd dat vrijheid belangrijk is en dat ik overal in de wereld kan gedijen. Ook hier is het een kwestie van balans, want ik heb nu ook een gezin. En dus spendeer ik ook graag veel tijd met hen.”