Starterslabo, Impulskredietpartner in de kijker
De drempel tot ondernemerschap verlagen kunnen we enkel dankzij een sterk netwerk van partners. Dankzij onze partners kunnen we ondernemers die ondersteuning nodig hebben bij het realiseren van hun ondernemingsplannen, zeer gericht doorverwijzen. In deze reeks ‘Impulskredietpartner in de kijker’ gaan we in gesprek met een collega uit de partnerorganisatie. We trappen af met Starterslabo. Starterslabo biedt verschillende trajecten aan voor ondernemers. Je vindt Starterslabo in elke Vlaamse provincies en meer bepaald in Genk, Antwerpen, Heverlee, Gent en Kortrijk.
Kredietconsulent Ben ging in gesprek met Miek Sweertvaegher. Miek is coach en trainer bij Starterslabo West-Vlaanderen in Kortrijk. Daarnaast ondersteunt ze haar collega’s Rachida en David bij het Etno Entrepreneurship.
Miek, kan elke startende ondernemer bij jullie aankloppen, of hebben jullie een focus op een bepaalde doelgroep?
We hebben trajecten en die staan open voor alle starters. Misschien ben je al bezig in bijberoep, of heb je de stap nog niet gezet en ben je nog je idee aan het onderzoeken en vormgeven, misschien zet je net de eerste stappen op het ondernemerspad: iedereen is welkom en deze mix geeft een boeiende dynamiek aan de workshops.
Het labotraject, waarbij je gedurende 18 maanden onder de koepel van de activiteitencoöperatie onderneemt, is gericht op mensen die vanuit werkloosheid hun eigen zaak opstarten. Algemeen kun je stellen dat mensen die begeleiding bij opstart zoeken, en hierbij kiezen voor coaching, training en aandacht voor persoonlijke groei, hun goesting vinden in het aanbod van Starterslabo.
Kan je wat meer vertellen over de verschillende trajecten die je aanbiedt?
Het labotraject is ons meest intensieve traject. Dit traject is speciaal gericht op werkzoekenden, en biedt de mogelijkheid om tijdens het traject je uitkering te behouden. Je kiest er voor een begeleiding van 18 maanden, waarbij je in een eerste fase alle nodige voorbereidingen treft, je ondernemingsplan en financieel plan uitwerkt en promotie voert. In een tweede fase overtuig je klanten om met jou in zee te gaan, en bouw je een klantenportefeuille op. Je maakt hierbij gebruik van het ondernemingsnummer van Starterslabo, het ondernemersrisico is dus erg beperkt. Met dit traject willen we je de mogelijkheid bieden je ondernemersdroom waar te maken, ook als dat niet evident voor jou is. Aan het eind van het traject heb je een startkapitaal opgebouwd waarmee je op eigen benen verder kunt gaan.
Daarnaast hebben we ook 3 kortlopende trajecten:
- OC² workshops over ondernemerscompetenties, waarin we je begeleiden in het versterken van je ondernemersvaardigheden zodat je sterk staat om je zaak op een duurzame manier verder uit te bouwen.
- Start! laat je in 5 collectieve workshops je eigen ondernemingsplan uitwerken, je krijgt de mogelijkheid je idee aan de markt te toetsen en je ontvangt een haalbaarheidsadvies. Een sterke troef, zeker als je naar een kredietverlener stapt!
- We zetten ook in op begeleiding van vluchtelingen en ondernemers met allochtone roots. Deze begeleiding is volledig op maat van de specifieke ondernemer.
Hoe gaat het dan concreet in z’n werk, een ondernemer die bij jullie aanklopt voor coaching en training, wat mag hij/zij verwachten?
Verwacht zeker geen theoretische presentaties of uitgewerkte plannen en adviezen over hoe je je onderneming dient op te starten!
In de workshops gaan we heel concreet aan de slag met jouw idee. We bieden je een kader zodat je over de verschillende aspecten van je zaak kunt nadenken, keuzes maakt en goed voorbereid de volgende stappen kunt zetten. We zetten in op verschillende werkvormen en methodieken, en gaan heel ervaringsgericht te werk.
Hoe duur of goedkoop zijn deze begeleidingstrajecten?
De begeleiding binnen het labotraject is gratis, je betaalt enkel een maandelijkse werkingsbijdrage zodra je je facturatie opstart. Voor de trajecten van OC² en Start! betaal je respectievelijk 250€ en 150€, en in sommige gevallen kun je beroep doen op een voucher, zodat ook deze trajecten gratis worden.
Merk je dat er typische valkuilen zijn, of moeilijkheden waarmee een startende ondernemer worstelt bij de uitwerking van z’n plannen?
Meestal hebben mensen zich al grondig voorbereid en zijn ze expert in hun kernactiviteit. Belangrijk is om de switch te maken naar de markt: wie zal zich aangesproken voelen door jouw dienst of product, hoe ga je deze mensen bereiken? Vaak een moeilijke oefening.
Waar zit volgens jou de grote meerwaarde van Starterslabo? Jullie vragen het ongetwijfeld aan jullie ondernemers, en dus vraag ik het ook, wat is jullie USP?
Haha dat klopt. Zeker uniek is het feit dat we ons ondernemingsnummer ter beschikking stellen van de startende ondernemer. Maar als je mij vraagt waar onze werkelijke meerwaarde ligt, dan is dat de combinatie van een stevig onderbouwd kader waarbinnen jij heel concreet je eigen uniek concept uitwerkt, en in de uitwisseling met andere startende ondernemers.
Ok, je hebt ons overtuigd, hoe kunnen we best contact met jullie opnemen? Kan men altijd bij jullie binnenspringen, of doen ze dat best digitaal, wat raad je aan?
De beste manier om ons te leren kennen, is langs te komen op een infosessie. Niet enkel krijg je heel wat informatie over ondernemen en over Starterslabo, je ontmoet er ook andere starters en bouwt meteen een eerste netwerk op! Je kunt ons zeker ook altijd mailen of een berichtje nalaten op de voicemail, we contacteren je zeker terug. Meer informatie vind je ook op onze website.
Hartelijk dank voor dit gesprek Miek. Heb je misschien nog een ‘ultieme tip’ tip die je wil meegeven aan starters?
Ga voor je eigen passie en maak die waar. Het geeft je een ongelooflijke drive om je levensdroom waar te maken.
En: heb geduld en zet door. Geen enkel ondernemingsplan is ooit exact gerealiseerd. Maar elke stap die je zet, brengt je verder. En werkt plan A niet, ga voor plan B, C … 😉