Koningin Mathilde bezoekt Week van het Microkrediet

Koningin Mathilde ontmoet micro-ondernemers die dankzij een microkrediet hun zaak konden opstarten

Woensdag 16 maart

Naar aanleiding van de Week van het Microkrediet, maakte Koningin Mathilde woensdag haar opwachting in Luik. Ze nam er uitgebreid de tijd om met micro-ondernemers te praten. microStart en Impulskrediet doen een oproep aan het beleid om de drempel tot ondernemerschap te verlagen en microfinanciering blijvend te ondersteunen.

Luik

Dirk Dalle, gedelegeerd bestuurder en directeur van Hefboom (Impulskrediet), Philippe Maystadt, voorzitter van microStart en Hervé Jamar, Gouverneur van Luik, verwelkomden Koningin Mathilde bij haar aankomst in Luik. Nadien nam Hare Majesteit deel aan een ronde-tafelgesprek met 3 micro-ondernemers die een microkrediet ontvingen. De Koningin luisterde aandachtig naar hun verhaal en was vooral geïnteresseerd in de manier waarop een microkrediet hen geholpen heeft om te starten als zelfstandige.

Al snel kwam één van de belangrijke drempels om als werkzoekende te starten als zelfstandig ondernemer aan bod. Wanneer je als werkzoekende wil starten als zelfstandige, vervalt meteen je werkloosheidsuitkering. De enige uitzondering hierop is wanneer je als werkzoekende start via een traject binnen een activiteitencoöperatie zoals de Starterslabo’s maar niet alle werkzoekenden maken daar gebruik van.

Dat maakt dat veel werkzoekenden de stap naar zelfstandig ondernemen niet durven of kunnen zetten.  Als starter heb je immers niet meteen voldoende inkomsten om van te leven. Je hebt dus al wat financiële reserve nodig en werkzoekenden hebben dat doorgaans niet. microStart en Impulskrediet vragen aan het beleid om na te denken over een overgangsmaatregel. Een systeem waarbij je werkloosheidsuitkering degressief wordt afgebouwd in de tijd, wanneer je start als zelfstandige, kan heel wat werkzoekende overtuigen om de stap naar zelfstandig ondernemerschap te zetten en dat komt iedereen ten goede.

Bij haar vertrek had de Koningin ook nog een korte babbel met de medewerkers van microStart en met Sofie, kredietconsulente van Impulskrediet.

Antwerpen

Ondertussen ontplooit de Week van het Microkrediet zich verder. Impulskrediet stond met een pop-up standje op de Groenplaats in Antwerpen. Voorbijgangers maakten er kennis met Impulskrediet en microkredieten in het algemeen. Wanneer je Facebookvriend werd van Impulskrediet, kon je bovendien een prijs winnen van één van onze Impulskredietondernemers. Zo werd de 5 minuten massage van onderneemster Sheila best gesmaakt. Donderdag staat Impulskrediet in de Klokstraat in Genk en daar kan je nog steeds prijzen winnen. Ontdek het volledige programma.

’s Avonds vond de sessie ‘Marketing on a budget’ plaats in Bar Oscar in Antwerpen. Micro-ondernemers kregen er van Herman Maes van Dailybits, expert in online marketing, zeer praktische tips & tricks over hoe je eenvoudig online marketing kan inzetten, zonder of met een beperkt budget.

 

MicrokredietDe Week van het Microkrediet wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking van Impulskrediet met Agentschap Innoveren en Ondernemen.