Ondernemen met behoud van je werkloosheidsuitkering

Waag de sprong!

Je werkloosheidsuitkering behouden en starten als ondernemer, het kan. Er zijn twee interessante mogelijkheden die we graag met je delen: de Springplank naar Zelfstandige en het traject via Starterslabo inclusief begeleiding.

Springplank naar Zelfstandige

Met ‘Springplank naar Zelfstandige’, kan je als werkzoekende met een uitkering starten als zelfstandige in bijberoep, mét tijdelijke behoud van je werkloosheidsuitkeringen. Het geeft je de kans om gedurende een jaar een activiteit als zelfstandige uit te proberen. De maatregel ‘Springplank naar Zelfstandige’ houdt in dat je gedurende 12 maanden een activiteit als zelfstandige in bijberoep kan uitoefenen zonder je uitkering te verliezen. De overheid wil op die manier het ondernemerschap bij werkzoekenden stimuleren.

Om in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. 

  • Je moet aangifte doen van je zelfstandige nevenactiviteit vóór het begin van de activiteit;
  • Je werkloosheid mag niet veroorzaakt zijn door de stopzetting of de vermindering van arbeid als loontrekkende;
  • Je mag je bijberoep niet als hoofdberoep hebben uitgeoefend gedurende de afgelopen 6 jaar;
  • Je mag de activiteit niet door derden laten uitoefenen (bv. personeel);
  • Het moet om een bijberoep gaan, dit wil zeggen dat het aantal uren die je eraan besteedt en de bijhorende inkomsten beperkt moeten zijn;
  • In vergelijking met de situatie vóór deze maatregel mag je de activiteit nu wel zowel overdag als ’s avonds uitoefenen.
  • Voor personen die artistieke activiteiten vind je meer informatie op de website van het Kunstenloket

Meer concrete informatie, de voorwaarden en wat je moet doen om gebruik te maken van de Springplank naar Zelfstandige vind je op de website van de RVA.

Starterslabo, de hefboom naar zelfstandig ondernemen als werkzoekende, mét begeleiding

Starterslabo microkrediet werkloosheidsuitkering

Een tweede mogelijkheid om te starten en je uitkering te behouden is via onze Impulskredietpartner Starterslabo.

Wanneer je als werkzoekende met het idee speelt om te starten als ondernemer, dan zal je VDAB consulent je doorverwijzen naar Starterslabo in je provincie. Bij Starterslabo kan je gedurende een maximum periode van 18 maanden begeleid worden om je idee om te zetten in een effectief ondernemingsplan en uit te testen binnen de activiteitencoöperatie. Dit geeft jou de mogelijkheid om een startkapitaal op te bouwen dat goed van pas komt als je doorstart als ondernemer. Meer informatie vind je op de website van Starterslabo.

Tijdens de begeleiding bij Starterslabo behoud je je statuut van werkzoekende en je recht op werkloosheidsuitkering. Vanaf een bepaald punt wordt de degressiviteit van je uitkering stopgezet. Op de website van de RVA vind je hierover meer informatie. Via dezelfde link kan je ook meer lezen over de vrijstelling die je moet aanvragen zodat je van een aantal verplichtingen wordt vrijgesteld zoals bijvoorbeeld de verplichting om beschikbaar te zijn op de arbeidsmarkt.

Je leest het goed, onder de vleugels van Starterslabo kan je niet alleen ondernemen met behoud van je werkloosheidsuitkering, maar je wordt ook nog eens begeleid.

Heb je interesse? Surf naar www.starterslabo.be en schrijf je in voor een infosessie in jouw provincie. Wil je nog meer weten wat Starterslabo voor jou kan betekenen, lees dan zeker ook het interview met Miek van Starterslabo.

 

Op zoek naar een microkrediet om te starten? Dan kan je uiteraard bij Impulskrediet terecht. Ontdek ons aanbod.