Micro-ondernemer van 2018

In het kader van de Week van het Microkrediet, onder de hoge bescherming van H.M. de Koningin, werd tijdens de slotceremonie de Micro-ondernemer van 2018 verkozen. Deze editie van de Week van het Microkrediet had als thema ‘Ook ik ben ondernemer’. Daarmee willen Impulskrediet en microStart de boodschap meegeven dat ondernemen moet mogelijk zijn voor iedereen, ongeacht afkomst, geslacht, sociale achtergrond of leeftijd.

Ruim 5 jaar geleden startte Hefboom met Impulskrediet. Impulskrediet is het microkrediet voor ondernemers die niet bij een reguliere bank terecht kunnen. Dit past binnen onze missie om te streven naar een sociale en duurzame samenleving. Naast het prijzen van het ondernemerschap van de ambitieuze tech- en innovatieve start-ups, prijzen we met deze award het micro-ondernemerschap. Via hun gedreven ondernemerschap dragen zij ook op een positieve manier bij aan onze maatschappij.

Piet Callens, verantwoordelijke Hefboom financiering

Tijdens het slotevenement op vrijdag 23 maart in Brussel, werden er awards uitgereikt aan micro-ondernemers in verschillende categorieën. 25 ondernemers werden genomineerd, dit zijn de winnaars:

  • Ates Dogan uit Luik ontvangt de ‘ondernemer en wereldburger’ Award, uitgereikt door Partena Professional. Hij startte een naaiatelier op met de hulp van een microkrediet.
  • Cecilia Ntelo-Wa-Leko uit Brussel ontvangt de ‘vrouw, moeder, ondernemer’ Award, uitgereikt door Lions Club. Zij runt een gespecialiseerde crèche voor dove en niet-dove kinderen die ze dankzij een microkrediet kon uitbouwen. Haar project had de bedoeling een opvang te openen waar ook dove kinderen terecht konden omdat ze merkte dat er een structureel tekort was aan faciliteiten voor kinderen met een beperking.
  • Nikolaj Mortelmans uit Antwerpen ontvangt de ‘selfmade ondernemer’ Award van PMVz. Hij kon via een microkrediet zijn T-shirtshop in Antwerpen verder uitbouwen. Ondertussen is zijn zaak, Cookietown, een begrip in het Antwerpse.
  • Jugarap Antalan Rasco uit Brussel ontvangt de ‘op ondernemen staat geen leeftijd’ Award van AG Insurance. Deze voormalige kok, werd ontwerper en ging op die manier zijn echte passie achterna, hij ontwerpt Rotan vlinderdasjes onder de merknaam “Bow-Ties by Rasco J.”.

Zij gaan naar huis met een prijs van 1.000 euro.

Tijdens de slotceremonie werden er nog twee extra prijzen live uitgereikt:

  • De publieksprijs, geschonken door Funds For Good, voor de ondernemer die het meeste stemmen wist te behalen op Facebook. Deze Award ging naar Ates Dogan met meer dan 3.500 stemmen.
  • De jury kende de prijs ‘Micro-ondernemer van het jaar 2018’ toe aan Cecilia Ntelo-Wa-Leko, voor haar bijzonder project van inclusieve kinderopvang voor dove en niet-dove kinderen, én haar gedreven ondernemerschap. De prijs werd door BNP Paribas Fortis aangeboden. Cecilia mocht de prijs in ontvangst nemen van Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Economie en Tewerkstelling, Didier Gosuin.

Beiden prijzen waren goed voor nog eens 1.000 euro extra.

“De slotceremonie was een perfect moment om onze kredietnemers in de bloemetjes te zetten. Het was heel erg leuk om nogmaals te zien hoe gepassioneerd zij bezig zijn met hun zaak én welke weg ze al hebben afgelegd. De winnaars zijn stuk voor stuk ondernemers om trots op te zijn, al geldt dat uiteraard voor al onze ondernemers!”

Karen Bluekens, kredietconsulent Impulskrediet

Proficiat aan alle winnaars en bedankt aan alle sponsors en partners om dit mee mogelijk te maken.

BNP Paribas Fortis, Hefboom, AG Insurance, Partena, PMVz, Funds For Good en Lions Club, Metro, JCDecaux, Waalse gemeenschap, Agentschap Innoveren & Ondernemen, Brussels Gewest, European Investment Fund, Europses Commissie, Actiris, VDAB, BWMA, Unizo, MIVB/STIB, Elsene en Molenbeek 1080.

Wil je zelf de stap zetten als micro-ondernemer, en zijn je plannen concreet? Neem contact op met Impulskrediet.

Met dank aan David Taquin voor de foto’s.