Belgisch modeontwerpster Katrien Van Hecke kreeg Impulskrediet om modelabel verder uit te bouwen

Katrien van Hecke klopte aan bij Impulskrediet om haar najaarscollectie voor te financieren en te promoten in binnen- en buitenland.

Belgische modebelofte Katrien Van Hecke

Na haar studies in Gent en verschillende stages in binnen- en buitenland bij ontwerpers zoals Hussein Chalayan, Bernard Willhelm en Christian Wijnants, startte Katrien Van Hecke in 2010 met een eigen modelabel. Ze maakt eigentijdse ontwerpen met een en typische stijl, en duurzaamheid en ecologie zijn voor Katrien een evidentie in het gebruik van materialen en in haar productieproces.

Ondertussen kan je de collectie van Katrien Van Hecke vinden in prestigieuze winkels in Brussel, New York, Londen en Tokio. Daarnaast won ze al heel wat modeprijzen en zijn haar ontwerpen ook te zien op internationale modeshows.

Modeontwerpster zijn betekent niet alleen ontwerpen

Een modeontwerper komt er niet met creativiteit alleen. Commercieel denken en andere managementvaardigheden zijn even noodzakelijk om succesvol te zijn. Zo vragen financiers een financieel plan en hechten ze veel belang aan zakelijke competenties.

“Flanders Fashion Insitute begeleidt modeondernemers in de verschillende groeifases en zet daarbij hun netwerk in. Na ettelijke seizoenen samen te werken en enerzijds een financieel plan maar anderzijds ook een cashflowplanning uit te werken, hebben we Katrien dan ook in contact gebracht met Impulskrediet. De seizoenswerking alsook de prefinanciering van voorverkoop aan winkels brengt de nodige uitdagingen mee, het is dan ook absoluut noodzakelijk deze correct in kaart te brengen”

Ann Claes, Sr Project Manager Flanders Fashion Institute.

“Katrien kwam bij Impulskrediet aankloppen met een uitgewerkt financieel plan. We bekeken samen welke liquiditeiten ze nodig had om efficiënter te werken. Om verder te groeien en een nieuwe collectie uit te brengen, was een extra investering noodzakelijk. Ze heeft mij en het kredietcomité overtuigd dat ze een harde werker is, die gaat voor haar plannen maar ook oog heeft voor het financiële luik.”

Karen Bluekens, kredietconsulent Impulskrediet.

Financiering van startende modeontwerpers

Modeontwerpers die zelf voor hun productie instaan, hebben doorgaans te maken met cash flow spanningen omdat er veel tijd verstrijkt tussen het moment waarop ze kosten maken voor de productie van hun collectie en het moment waarop ze de inkomsten van de verkoop ontvangen. Dat kan oplopen tot een jaar en meer. Katrien investeerde zelf al heel wat eigen spaarcenten in haar label en kon ook rekenen op de steun van haar familie. Ondertussen heeft ze bij ING een kaskrediet verkregen, hoewel het doorgaans als startende ondernemer zeer moeilijk is om een krediet te krijgen bij een bank. Impulskrediet stelt daarnaast een microkrediet ter waarde van 18.500 euro ter beschikking, om haar collectie van het najaar te produceren en in oktober te promoten op de beurs WOMAN in Parijs.

“Het microkrediet is voor mij zeer belangrijk, daarvoor had ik onvoldoende beschikking over financiële middelen om aan mijn nieuwste collectie te werken. Bij de bank was het moeilijk om een extra krediet te krijgen. Voor Impulskrediet is het ook belangrijk dat ik kostenefficiënt blijf werken, dit geeft mij ook een extra push. Impulskrediet volgt mee de binnenkomende facturen op en het krediet wordt rechtstreeks uitbetaald aan de leveranciers. De begeleiding die ik van hen krijg werkt voor mij ook stimulerend.”

Katrien Van Hecke.

“De algemene cashflowproblematiek én uitdaging voor jonge modeondernemers om direct internationaal te ondernemen valt niet altijd te financieren via de meer traditionele wegen. Ook kan het soms over relatief kleine aanvragen gaan die weliswaar grote impact hebben op de professionele werking van een groeiend modebedrijf. Impulskrediet speelt hier perfect op in met Impulskrediet en het FFI is er dan ook vast van overtuigd dat meer modeondernemers dit verder zullen onderzoeken. “

Ann Claes, Sr Project Manager Flanders Fashion Institute.

 

Meer informatie over het werk van Katrien Van Hecke vind je hier.