Hulp nodig bij je ondernemingsplannen?

Bij welke organisaties kan je terecht?

Ontdek wie je kan helpen bij je ondernemingsplannen

Als je graag je eigen zaak wil starten of groeiplannen hebt, is het belangrijk om concrete plannen te maken. Zo verplicht je jezelf om op voorhand over alle mogelijke facetten na te denken, je plannen te concretiseren en bij te sturen. Een goed ondernemingsplan anticipeert op mogelijke uitdagingen die je als ondernemer gaat tegenkomen, en hoe je daarop een antwoord kan bieden. Het is belangrijk om je plannen zoveel mogelijk te onderbouwen.

Er zijn heel wat sjablonen op het web beschikbaar met ondernemingsplannen. De belangrijkste vragen waarover je moet nadenken en die onderdeel uitmaken van je ondernemingsplan hebben we met Impulskrediet ook al eens op een rijtje gezet. Je vindt ze in onze blogbijdrage ‘De bouwstenen van een goed ondernemingsplan’

Zelfs met de bouwstenen voor een goed ondernemingsplan onder de arm, is het veelal nog niet evident om dat plan ook effectief te schrijven. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Er zijn wel wat organisaties die je kunnen helpen bij het opstellen van een ondernemingsplan of die je op een andere manier begeleiden. Wij sommen er enkele voor je op die je, afhankelijk van je situatie, de levensfase van je onderneming, de sector waarin je werkzaam bent, of je noden, kunnen helpen. Bij sommige organisaties heb je wel al een basis nodig van een ondernemingsplan, anderen helpen je van bij je idee.

Microkrediet

Starterslabo biedt verschillende trajecten aan voor ondernemers. Zo hebben ze het Start! traject waarbij je je ondernemersplannen opbouwt en de haalbaarheid ervan inschat. Daarnaast heb je als werkloze ook de mogelijkheid om in een coöperatie te stappen en zo je ondernemingsplannen “uit te testen”

www.starterslabo.be

BryoBryo (een project van Voka – Vlaams netwerk van ondernemingen) begeleidt mensen met een hoog potentieel en een grote ondernemersgoesting. Je kan bij hen sessies volgen samen met andere kandidaat-ondernemers, krijgt een coach, en ontmoet ervaren ondernemers.

www.bryo.be

Maak werk van je zaakVia het project “maak werk van je zaak” van Syntra en VDAB kan je aan je ondernemerscompetenties werken, je eigen ondernemingsplan opstellen of je attest bedrijfsbeheer behalen. Dit traject richt zich op werkzoekenden en deeltijds werkenden. 

www.maakwerkvanjezaak.be

VDABBij VDAB zelf kan je ook terecht voor begeleiding. Heb je geen werk en droom je van een eigen zaak? Een startersadviseur begeleidt je tot aan de opstart van je zaak.

www.vdab.be

DyzoDyzo begeleidt ondernemingen in moeilijkheden. Heb je een eigen zaak maar kijk je tegen een faillissement aan, neem dan zeker contact met hen op, zij kunnen jou gratis begeleiden. Ondernemers kunnen bij Dyzo in alle discretie terecht voor het redden van hun zaak, voor het leefbaar maken van een faillissement. Heb je nood aan een tweede kans om te ondernemen, dan kan je ook bij hen terecht voor ondersteuning bij die nieuwe start. 

www.dyzo.be

Flanders DC logoWil je als ondernemer opstarten in de creatieve industrie, dan kan je best even aankloppen bij het Flanders District of Creativity (Flanders DC) ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen. 

www.flandersdc.be

KunstenloketHet Kunstenloket geeft eerstelijnsadvies aan individuen en organisaties actief in de artistieke sector. Je kan bij hen terecht met vragen over zakelijke en juridische aspecten van de creatieve activiteit.

www.kunstenloket.be

Unizo MicrokredietVia Go4business van Unizo volg je een individueel begeleidingstraject dat bestaat uit een voorbereiding en een mix van individuele coaching en workshops. Een Go4Business coach begeleidt je stap voor stap bij het schrijven van je ondernemers- en financieel plan.

www.unizo.be

Microkrediet

Op de “Nacht van de inspiratie” van Bizidee kan je inspirerende workshops volgen en advies van experts krijgen, daarnaast organiseert Bizidee ook een ondernemingsplanwedstrijd, en kan je tot 15.000 euro startkapitaal winnen.

www.bizidee.be

winwinner microkredietWinWinner is een matchmakingplatform dat startende ondernemers en investeerders samenbrengt en begeleidt bij het gebruik van de winwinlening en tax shelter voor startende ondernemingen.

www.winwinner.be

MarkantMarkant is een netwerk van 25.000 ondernemende vrouwen. Kan je bij het uitbouwen van je carrière of het starten als zelfstandige onderneemster een duwtje in de rug gebruiken? Markant is de centrale partner van de Vlaamse Overheid inzake stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap. Ze doen dat via allerlei activiteiten en initiatieven.

www.markantvzw.be

MicrokredietHet Agentschap Innoveren & Ondernemen is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Ze stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat. Je kan er onder andere via de subsidiedatabank de initiatieven terugvinden die zij ondersteunen voor ondernemers. Als je met een vraag rond ondernemen zit, vind je via hun site bij wie je daarvoor terecht kan en nog veel meer over ondernemerschap.

www.vlaio.be

PMVzPMV financiert beloftevolle ondernemingen van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. Bij PMVz kunnen zelfstandige ondernemers terecht voor onder andere de Startlening+, een krediet specifiek voor starters. Bij PMV moet je al een basis ondernemingsplan hebben maar zij maken het samen met jou verder financieringsrijp met het oog op financiering.

www.pmvz.eu

StartersfabriekDe Startersfabriek maakt elke starter in Gent wegwijs. De Startersfabriek wil elke pre-starter, starter, startup en prille groeier in Gent wegwijs maken in de wirwar van organisaties die specifieke professionele ondersteuning of begeleiding kunnen bieden.

www.startersfabriek.gent.be