Europese dag Microkrediet 2016

Microkrediet, meer dan financiering alleen

 

Meer dan microkredieten alleen

european-microfinance-day-microkredietOp 20 oktober vond de tweede Europese Dag van het Microkrediet (European Microfinance Day) plaats. Die wordt jaarlijks georganiseerd door European Microfinance Network (EMN) en Microfinance Centre (MFC). De leden organiseerden die dag in hun land workshops, debatten, tentoonstellingen, vergaderingen enz.. Deze Europese dag wordt georganiseerd om beleidsmakers bewust te maken van het belang van microfinanciering als middel tegen sociale uitsluiting en als instrument dat de drempel tot ondernemerschap verlaagt.

Dit jaar was het thema “Creating Opportunities Beyond Microcredit”. Microkredietorganisaties verschaffen doorgaans meer dan microkredieten alleen. Ze bieden ook niet-financiële ondersteuning aan hun klanten. Impulskrediet en collega microStart staken de koppen bij elkaar over de coaching en begeleiding van micro-ondernemers. We stelden ons de vraag op welke manier we dat nog beter kunnen organiseren.

european-microfinance-day-microkrediet-3Op donderdag 27 oktober kwamen heel wat Europese microkredietverschaffers samen om de resultaten van deze tweede European Microfinance Day te bespreken. Het rapport ‘EMN-MFC Overview Survey Report in the EU 2014-2015’ werd voorgesteld. Dit rapport verzamelt de resultaten van de meeste microfinanciers in Europa. Tot slot was er een debat over hoe we ook vluchtelingen met microkredieten kunnen helpen om de stap naar ondernemerschap te zetten.

Meer informatie over de European Microfinance Day vind je op de website.