Emilie Verhamme, filmmaker in hart en nieren

Ook creatieve ondernemers vinden de weg naar Impulskrediet

Emilie Verhamme studeerde eerst rechten en koos dan voor filmstudies aan Sint-Lucas. De beloftevolle projecten die ze hier realiseerde, leverden haar een wild card op van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Het was de bedoeling dat ze met budget van het VAF een kortfilm zou draaien. Maar Emilie ging meteen voor een langspeler, ‘Eau Zoo’. De film draaide bij ons in een aantal kleinere zalen, was ook te zien op FilmFest Gent en vond zijn weg in het internationale festivalcircuit.

Een succesvol debuut?

Emilie: “Best wel. Ik ben me ervan bewust dat dit geen toegankelijke film is voor een groot publiek. Ik was blij met de internationale waardering vanuit vooral professionele hoek. Maar een beloftevolle start biedt geen enkele garantie voor een volgend project. Als ik wil groeien in het vak, zal ik vooral zelf moeten investeren – letterlijk en figuurlijk.

Na Eau Zoo zette ik me aan het schrijven. Pas met een kant-en-klaar script en plan van aanpak in de hand, ging ik op zoek naar geld.

Ik deed nog geen beroep op subsidies. Dat is een lange weg om volgen en die tijd had ik niet. Dankzij mijn hands-on aanpak kon ik op korte termijn terecht op geschikte draailocaties. Die kans wilde ik zeker niet laten liggen.

Bij mijn eigen bank kreeg ik een beperkte lening. Mijn bankier wees me ook op het bestaan van Impulskrediet. En dat was een gouden tip. Ook hier werd ik goed onthaald. Na een paar gesprekken werd het Impulskrediet vlot toegekend.

Er zijn heel veel stappen nodig om een creatief idee om te zetten in een goede film. Het is dan ook een echte opsteker wanneer contacten tijdens dit moeizame proces vlot verlopen. De aangename samenwerking met Impulskrediet is me veel waard.

Ik kan niet garanderen dat deze film zal renderen. Het is afwachten of dit tweede project wordt opgepikt door de filmfestivals en door distributeurs. Maar ik moest natuurlijk wel kunnen aantonen dat ik de banklening en het Impulskrediet kan terugbetalen. Dat kan ik inderdaad omdat ik ook als freelancer actief ben, vooral in de reclamesector. Op dit moment ben ik dus zowel scenarist, producer als regisseur van mijn filmproject.

Maar ik geloof er heel erg in. Sinner is een intieme tragi-komedie die het verhaal vertelt van Marie Killer, een vrouw die al meer dan 10 jaar een passionele relatie heeft met Nathan Trentelo, de man van haar leven. Wanneer ze na vier weken afwezigheid terugkeert, ontdekt ze dat Carine, de jeugdvriendin van Nathan, in de buurt is komen wonen. En dat zet veel in beweging… Ik hoop dat de lezers van dit jaarverslag het vervolg in de bioscoop kunnen ontdekken.

De opnames vonden begin 2018 plaats. Ik werkte voor het eerst samen met professionele acteurs waaronder Maaike Cafmeyer en Marijke Pinoy. Zij reageerden super enthousiast toen ik hen aansprak. De auteur Dimitri Verhulst maakt zelfs zijn debuut als acteur in deze film.”

Hoe dat komt, kom je te weten in het bioscoopjournaal van Cinevox.

Je komt meer te weten over Sinners via FlandersImage

Heb je zoals Emilie Verhamme ook concrete toekomstplannen en ben je nog op zoek naar financiering? Contacteer Impulskrediet.