
Ondernemen begint bij een degelijk ondernemingsplan
De bouwstenen van een goed ondernemingsplan
Als je graag je eigen zaak wil starten of groeiplannen hebt, is het belangrijk om een ondernemingsplan op te stellen. Zo verplicht je jezelf om op voorhand over alle mogelijke facetten na te denken, je plannen te concretiseren en bij te sturen. Een goed ondernemingsplan anticipeert op mogelijke uitdagingen die je als ondernemer gaat tegenkomen, en hoe je daarop een antwoord kan bieden. Het is belangrijk om je plannen zoveel mogelijk te onderbouwen. Het toont aan dat je over elk element grondig hebt nagedacht.
Er zijn heel wat sjablonen op het web beschikbaar met ondernemingsplannen. De belangrijkste vragen waarover je moet nadenken en die onderdeel uitmaken van je ondernemingsplan zijn alvast:
- Waarom wil je ondernemer worden, wat is je verhaal?
- Wat wil je precies aanbieden. Kan je dit op een heldere manier uitleggen?
- Binnen welke markt begeef je je, wat is er specifiek aan die markt?
- Wie is je doelgroep en waarom, hoe bereik je ze?
- Wie zijn je concurrenten, hoe onderscheid je je, waarom komen potentiële klanten (ook) naar jou?
- Via welk kanaal ge je verkopen, via website, via een winkel,… en waarom die keuze?
- Welke prijs hanteer je, waarom en hoe verhoudt die prijs zich tot je concurrenten?
- Hoe promoot je je product of dienst?
- Hoe organiseer je alles, ga je met personeel werken?
- Waarom ben jij de geknipte persoon om deze onderneming tot een goed einde te brengen?
- Uiteraard moet je ook een financieel plan opstellen, om te kijken of je plan financieel haalbaar is:
- Hoeveel verkopen denk je te kunnen realiseren, en welke kosten staan daar tegenover?
- Hoeveel en waarin moet je investeren, én hoeveel geld zal je nodig hebben?
Ook bij Impulskrediet hebben we onze eigen versie van een ondernemingsplan, dat meteen ook dient als je aanvraag voor een microkrediet. Bij elke van de bouwstenen van het ondernemingsplan krijg je extra uitleg bij de vragen die je jezelf moet stellen en waarop het antwoord terug te vinden moet zijn in het ondernemingsplan. Het ondernemings- en financieel plan van Impulskrediet vind je hier.
Enkele algemene tips mee bij het opstellen van je plan
- Wees volledig en vooral concreet. We weten dat Facebook een interessante marketinghulp kan zijn, maar hoe ga je Facebook dan concreet inzetten? Welke andere marketing en promotietools ga je gebruiken. Een flyer valt niet zomaar in de brievenbus… Die moet uitgedeeld worden, doe je dat zelf (heb je daar tijd voor?) of besteed je dat uit, wat dan ook geld zal kosten, is dat voorzien in je financieel plan?
- Stel bij alles wat je neerschrijft de vraag: ‘kan ik dit staven of onderbouwen’. Hoe beter je dat kan, hoe sterker je business plan wordt. Kan je dat niet, ga dan op zoek naar zoveel mogelijk materiaal of informatie waarmee je toch enige onderbouwing kan geven. Ervaring toon je aan. Onderbouwen met ‘ik zeg het je, ik weet het, geloof me maar, ik spreek uit ervaring, enz., overtuigt niet echt.
- Wees consequent, de bouwstenen van een ondernemingsplan zijn communicerende vaten, het ene hangt samen met het ander. Bijvoorbeeld: schrijven dat je tijdens drukkere periodes hulp inroept, en daarover in het financieel plan niets opnemen, kan niet kloppen.
- Het lijkt een evidentie, maar schrijf niets in je ondernemingsplan wat niet klopt. Ook belangrijke informatie achterhouden is niet aangewezen. Een ondernemingsplan is de start voor verder analyse. Extra vragen volgen beslist. Wie je ondernemingsplan leest, zal dat zeer kritisch doen. Als je schrijft dat je een deal binnen hebt, zal je ook gevraagd worden naar het bewijs daarvan.
- Vermijd emoties, een ondernemingsplan is een zakelijk document. Wees bondig, zo objectief mogelijk en ter zake. Stel jezelf regelmatig de vraag of wat je schrijft ook echt thuishoort in een ondernemingsplan.
- Een ondernemingsplan is helder en samenhangend. Hou er rekening mee dat de lezer je (toekomstige) business niet kent. Laat iemand die niet betrokken is bij je onderneming je plan nalezen. Begrijpt hij/zij wat je neergepend hebt?
Je staat er niet alleen voor. Er zijn wel wat organisaties die je kunnen helpen bij het opstellen van een ondernemingsplan. Binnenkort vind je op onze website een overzicht van die organisaties.
Ontdek ook onze tips voor een succesvolle kredietaanvraag of welke organisaties je kunnen helpen bij het maken van je ondernemingsplannen.