Rony Wagemans

Rony € 23.000Voor de productie van de ambachtelijk veldovensteen.

Ervaren ondernemer Rony houdt de ambachtelijke veldovensteen traditie van zijn grootvader in ere met een Impulskrediet

Veldovensteen
Boerderij van unieke Veldovensteen

Op ondernemen staat geen leeftijd

Welkom in Hoeselt, een kleine gemeente in België waar één van de laatste open lucht steenbakkerijen van Europa gevestigd is. Deze steenbakkerij is het werkterrein van Rony Wagemans, een gemotiveerde steenbakker en gepassioneerde ondernemer.

Rony maakt in zijn atelier unieke stenen van leemgrond die hij bakt in een met kolen verwarmde open lucht oven. Het volledige productieproces, van leem tot steen, is pure ambacht en duurt ook enkele maanden. Maar het is het wachten en de moeite zeker waard, want dit proces levert een bijzonder resultaat op: een sterke steen met een rijke kleurschakering van bruin, paars, rood en geel.

De steenbakkerij werd al in 1934 geopend door de grootvader van Rony. Sinds jongs af aan was hij dan ook enorm gepassioneerd door dit bedrijf en wou dolgraag zijn grootvader helpen zodra hij oud genoeg was. In 1991 was het zover en stapte hij als jongeman mee in de zaak om de kneepjes van het vak te leren. Alles verliep vlot tot er eind jaren ‘90 een grote uitdaging voor de deur stond.

Ondernemen is ook risico’s durven nemen

Door de komst van nieuwe ruimtelijke uitvoeringsbesluiten moest het bedrijf noodgedwongen verhuizen. De familie liet zich door deze tegenslag niet tegenhouden en kocht al snel een nieuwe grond. Helaas stootten ze bij de aanvraag van de nodige vergunningen op enkele administratieve problemen. Het was pas in 2011 dat de steenbakkerij daarom pas kon verhuizen naar de nieuwe locatie. De problemen leken eindelijk van de baan te zijn … tot Rony te kampen kreeg met gezondheidsproblemen. Na al de stevige inspanning kreeg hij het advies om het even rustiger aan te doen.

Rony was dus genoodzaakt om aan de bank voor een betalingsuitstel van zijn lening te vragen, maar tevergeefs. De bank kon hem niet helpen. Hij beschikte op dat moment al over een enorm terrein van 5.000 m2, twee openlucht ovens, enkele droogloodsen, vrachtwagens, … En belangrijkst van al: de expertise om een uniek product op de markt te brengen.

Rony Wagemans

De afnemers stonden klaar om grote hoeveelheden steen in te kopen zodra de productie terug werd opgestart. Toch moesten ze nog even wachten. Door de forse investeringen in zijn zaak, had hij niet genoeg middelen meer over om zijn grondstoffen aan te kopen. En bij de bank kon hij ook niet aankloppen voor de nodige steun. Rony moest dus een ander plan bedenken om opnieuw zijn bedrijf te redden en zocht naar alternatieven om geld te lenen zonder bank.

Niet veel later ontdekte hij Impulskrediet. Na enkele gesprekken met de kredietadviseurs en zijn sterke case kon hij een microkrediet van 23.000 euro afsluiten waarmee hij opnieuw grondstoffen kon aankopen en zo zijn bedrijf terug op de rails te krijgen.

Sterker dan ooit

“Rony is een ondernemer in hart en nieren. Maar ook een doorzetter met veel kennis en ervaring kan geplaagd worden door tegenslag. Vanuit Impulskrediet zijn we zeer blij dat we de zaak van Rony een nieuwe impuls kunnen geven. Zijn activiteit is een vorm van levend erfgoed en biedt economisch zeker meerwaarde. Klanten waarderen dit unieke, lokale product. Tenslotte is het vooral vanuit sociaal oogpunt erg waardevol dat we deze ondernemer weer perspectief konden geven.”

Ben Peeters, kredietconsulent Impulskrediet.

De productie van de veldovensteen, een uniek ambachtelijk product, kon door het afsluiten van een microkrediet gelukkig doorgaan. Op dit moment staan er 360.000 stenen klaar om afgebakken te worden. De ambachtelijke traditie van zijn grootvader wordt dus in ere gehouden. Benieuwd hoe de exclusieve Haspengouwse veldovensteen wordt geproduceerd? Lees meer op: Wagemans Veldovensteen

Ben jij na enkele tegenslagen ook op zoek naar een startlening of bankkrediet om jouw passie te laten groeien? Of wil je jouw bedrijf een extra duwtje geven? Neem dan contact op met Impulskrediet en geef jouw ondernemersdroom alle kansen.