Dorne ijs

Marie-Christine€ 12.000Voor de inrichting van de winkel en werkruimte

Op ondernemen staat geen leeftijd. Marie-Christine besloot de verkoop van haar passies, brood en ijs, samen te brengen en kreeg een microkrediet om haar eigen zaak op te starten.

Voor ondernemen is het nooit te laat, zelfs niet als werkzoekende met een uitkering.

Voor ondernemers die al wat ouder zijn of ondernemers in bijberoep is het niet gemakkelijk om aan een krediet te geraken. Dit was ook het geval voor Marie-Christine uit Opoeteren, iemand waarbij ondernemen in het DNA zit. Als 15-jarige ging zij al aan de slag in de bakkerij van haar ouders. Vorig jaar besloot zij de verkoop van haar beide passies, brood en ijs, samen te brengen en ging ze op zoek naar een krediet om een eigen zaak op te starten.

Starten met ondernemen in bijberoep en je uitkeringen behouden?

Een aantal jaren geleden is Marie-Christine 40% van haar zicht kwijtgeraakt waardoor ze een periode thuis zat om te revalideren. Maar ondanks deze tegenslag bleef ze niet bij de pakken zitten. Integendeel. Ze was enorm gedreven om zelfstandige te worden. Dankzij de maatregel ‘Springplank naar zelfstandige’ was het mogelijk voor haar om een jaar lang in bijberoep te werken terwijl ze gebruik bleef maken van een werkloosheidsuitkering. Moest deze stap niet lukken, zou ze haar uitkering kunnen behouden. Van deze mogelijkheid heeft Marie-Christine uiteraard gebruik gemaakt en gelijk had ze.

Ze was oorspronkelijk gestart met de verkoop van ijs. Haar omzet was dus erg seizoensgebonden, maar dat stopte haar niet. Een tijdje later ontdekte ze dat de enige warme bakker in het dorp net gestopt was. Marie-Christine zag dit als haar uitgelezen kans om dit in haar voordeel te gebruiken als bakker. Het was dus tijd om haar bakkers-verleden opnieuw naar boven te halen en bakken te combineren met haar huidige ijsverkoop. Ondanks haar goede ideeën en ondernemingszin had ze op dat moment geen middelen om dit te kunnen financieren. Daarom moest ze op zoek naar een krediet om haar eigen zaak te kunnen starten.

nooit te laat om te ondernemenMicrokrediet voor elke ondernemer met een goed plan

Tijdens haar zoektocht naar een lening, sprak ze met verschillende banken. Steeds opnieuw kreeg ze hetzelfde antwoord te horen: “Dorne ijs is helaas nog te klein.” Hoewel verschillende banken het risico niet wilden nemen, geloofde Impulskrediet wel in haar verhaal.

We zagen dat Marie-Christine met haar bakkers-verleden al heel haar leven tussen de ondernemers zat. Ze wist duidelijk waar ze met bezig was. Daarnaast was haar leeftijd van geen enkel belang, want op ondernemen staat tenslotte geen leeftijd. Karen Bluekens, kredietconsulent bij Impulskrediet

Met een microkrediet van 12.000 euro kreeg ze de mogelijkheid om de inrichting van haar winkel, werkruimte en verschillende andere investeringen te financieren. De markt was enorm veranderd tegenover vroeger. Volgens Marie-Christine kopen mensen niet vaak meer bij de warme bakker, alleen in het weekend.

Dit bracht Marie-Christine niet op andere plannen. Ze begon te werken aan haar droom en nam enkele risico’s die uiteindelijk hebben geloond. Ze begon met de verkoop in de inkomhal van haar huis. Nu bakt ze zelf croissants, chocoladebroodjes, broodjes om te beleggen, stokbrood en nog veel meer. Ondertussen heeft ze zelfs haar eigen specialiteit waarvoor de mensen speciaal naar haar bakkerij komen: metselkoek. Ook wel gekend als petit-beurre taart.

Op ondernemen staat geen leeftijd

Dankzij Impulskrediet is het mogelijk om geld te lenen zonder tussenkomst van een bank. Daarbovenop krijg je ook nog twee jaar lang een coach die jou helpt bij het groeien van jouw zaak en bijstaat met professioneel advies.

“Tania, die mij begeleidt, is echt fantastisch. Het klikte vanaf de eerste dag en zij heeft mij enorm geholpen. Karen van Impulskrediet en Tania ben ik ontzettend dankbaar dat zij mij hebben bijgestaan. In de winterdagen is de ijsverkoop een stuk minder maar de bakkerij houdt het balletje rollende en dat gaat goed.

Vorig jaar ben ik 60 geworden en ik heb er helemaal geen spijt van. Wat ik wel eens mis, is dat ik mijn kleinkinderen nooit van school kan halen. Toch heb ik mij de laatste jaren niet zo goed gevoeld als het afgelopen jaar.” – Marie-Christine, zaakvoerster Dorne ijs

Je staat er nooit alleen voor

Gedurende twee jaar kan je bij Impulskrediet gratis een beroep doen op begeleiding door een ervaren coach, wanneer je problemen ondervindt bij de uitvoering van je plan of gewoon wanneer je nood hebt aan een externe kijk op je zaak.

“Marie Christine is het mooiste voorbeeld van een sterke vrouw waarbij het ondernemen in hart en nieren zit en die, ondanks tegenslagen, trouw weet te blijven aan zichzelf. Op een authentieke manier staat ze in het leven en in haar zaak, kwaliteit en warmte boven alles. Inspirerend!” – Tania Kalavris, coach bij Impulskrediet

Meer informatie over Dorne ijs vind je op de website van visitlimburg.be of volg Dorne ijs op Facebook.

Wil je ook een eigen bedrijf starten maar beschik je niet over voldoende eigen middelen? Dan is een microkrediet misschien wel iets voor jou. Neem contact op met Impulskrediet en geef jouw ondernemersdroom alle kansen.