Bizidee, van idee tot concreet ondernemingsplan

Impulskredietpartner

Naar goede gewoonte doen we regelmatig een uitgebreide babbel met een partner van Impulskrediet. Voor deze editie gaat collega Karen in gesprek met de directeur van Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen vzw Philip Peeters en community manager Daisy Baeten. De organisatie kennen we vooral onder de naam Bizidee. Bizidee helpt ondernemers hun idee om te zetten in een concreet ondernemingsplan. 

Bizidee MicrokredietAls ik de site van Bizidee bekijk, hebben jullie een zeer breed aanbod. Wat doen jullie precies en wie kan bij jullie terecht?

Philip: Bizidee is een groeiplatform voor zakelijke ideeën. Via doelgerichte evenementen helpen we prestarters om hun idee om te zetten in concrete ondernemingsplannen.
Tijdens onze Nachten van de Inspiratie, die in heel Vlaanderen worden georganiseerd, kunnen potentiële en startende ondernemers gratis workshops en advies krijgen. Via de Pop Poll, een publieke stemming, kunnen deelnemers vrijblijvend hun idee afstemmen aan de markt. De 5 populairste ideeën mogen komen pitchen op de Nacht van de Inspiratie en winnen een starterspakket en gereputeerde ondernemer als coach.

Daisy: Elk jaar belonen we ook de beste ondernemingsplannen via een prijsuitreiking. Iedereen die zijn plan indient krijgt feedback en de meest belovende plannen krijgen van ons startkapitaal. We hebben twee categorieën waarin we prijzen uitreiken. In de categorie ‘Large’ belonen we starters die de ambitie hebben om binnen drie jaar te groeien tot 5 werknemers, een tweede vestiging wensen te openen of internationaal willen doorbreken. Wie niet in deze categorie valt, kan deelnemen aan de categorie ‘Small’.

Is het prijzengeld enkel weggelegd voor mensen die al jaren hun plannen aan het ontwikkelen zijn of kunnen ook ondernemers die nog niet zijn opgestart kans maken?

Philip: Zowel jonge starters als mensen met een goed plan kunnen bij ons terecht. Ook bedrijven die al langer actief zijn, maar met een nieuw product op de markt komen maken kans op een prijs. Bij hen geldt de voorwaarde dat het product niet langer als een jaar gecommercialiseerd mag zijn.

Ik vraag mij af of een kapper die op een vernieuwende manier wil werken ook kans kan maken, of gaat het vooral over ondernemers die bezig zijn met vooruitstrevende technologieën.

Philip: Bizidee ontvangt heel diverse ondernemersplannen. Technologische startups, duurzame kledingontwerpers, creatief design en nieuwe foodconcepten maken allen deel uit van onze laureaten. Zowel uitgebreide teams als éénmanszaken kunnen bij ons terecht. Daarom dat we ook twee categorieën van deelnemers hebben ontwikkeld.

Moeten de ondernemers (in spé) betalen voor het advies en de workshops?

Philip: Neen, onze events zijn gratis. Dankzij de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen, KPMG, Hello Bank en BAN Vlaanderen, kunnen we kosteloos advies geven en mooie prijzen uitreiken. Ook de ondersteuning die we krijgen van onze gaststeden en kennisorganisaties helpt ons hierbij. Hen zou ik hierbij toch even willen bedanken.

Op welke succesverhalen zijn jullie super trots en wil je deze met ons delen?

Daisy: We zijn trots op de mooie succesverhalen die bij Bizidee terechtkomen en doorgroeien. Het is fijn om te zien dat veel van onze winnaars vandaag veelbelovende starters zijn: Play It Safe, ONAK, My Add On en Osteria Moretti zijn enkele mooie voorbeelden die hun weg gevonden hebben. Gustaaf Klimt startte als één van onze deelnemers aan een Nacht van de Inspiratie, was winnaar van een Pop Poll en eindigde als winnaar in de categorie Small. Dat wil zeggen dat onze aanpak succesvol is.

Hoe kunnen ondernemers contact met jullie opnemen? Komen ze gewoon langs op een event, of is het best om eerst te mailen/bellen

Daisy: Deelnemers kunnen terecht op onze website om zich in te schrijven voor de evenementen. In 2018 willen we onze dienstverlening ook ‘digitaal’ ter beschikking stellen op onze site.

Waar zit volgens jullie de grote meerwaarde van Bizidee? Jullie vragen het ongetwijfeld aan jullie ondernemers, en dus vraag ik het ook, wat is jullie USP?

Philip: Bizdee is een groeiplatform waar ideeën groeien tot concrete ondernemingsplannen. Iedereen die met een idee langskomt op onze events of een volledig plan indient voor onze wedstrijd, krijgt gratis onbetaalbare feedback.

Dank je Daisy en Philip voor dit gesprek. Is er nog een ‘ultieme tip’ tip die jullie willen meegeven aan een startende ondernemers? Of meerdere tips mag natuurlijk ook.

Philip: Zoek een klankbord. Kevin Dunbar onderzocht op Standford wanneer onderzoekers met hun goede ideeën een eureka-moment beleven. Dat gebeurde niet in een labo of achter hun bureau, maar tijdens koffiepauzes wanneer ze met gelijkgezinden brainstormen. Dat verklaart voor een stuk ook het succes van incubatoren die aan een community gevoel werken. Bij Bizidee proberen we deze eurekamomenten zoveel mogelijk te verwezenlijken tijdens onze evenementen.

Meer informatie over de werking en evenementen van Bizidee vind je op hun website.